Kontakt
Algemene Zelfbouwdienst
Molenstraat 9 f
5331 AX Kerkdriel
Homepage:www.algemenezelfbouwdienst.nl
Telefoon:06-51241733
Fax:

Glas

Als u uw kozijnen of deuren gaat vervangen is dat een goed moment om ook na te denken over het soort glas. Glasisolatie is de laatste jaren flink verbeterd. Na enkel glas en ‘gewoon’ dubbel glas is HR++ glas nu de standaard.

Met isolatieglas bespaart u energie en u heeft minder last van tocht, geluid en condens in uw huis of bedrijfspand. Naast de isolatiewaarde kan glas ook andere eigenschappen hebben. Zo bestaat er zonwerend, brandwerend of veiligheidsglas. Vaak kunnen deze toepassingen ook gecombineerd worden met isolerend glas.

Isolatieglas ter energiebesparing

Wat is isolerend glas?

Isolerend glas bestaat uit minimaal 2 glasplaten met daartussen een ruimte ofwel spouw. De vulling van die tussenruimte bepaalt mede de isolatiewaarde. Bij dubbel glas zit er droge lucht tussen, bij HR+, HR++ en Triple Glas is dit edelgas. Alle HR-glassoorten hebben een onzichtbare coating aan de binnenzijde. Deze coating weerkaatst de warmte, maar laat zonlicht grotendeels door.

De U-waarde van glas

De mate waarin glas isoleert, is uitgedrukt in een U-waarde. Glas met een lage U-waarde isoleert beter dan glas met een hoge U-waarde. Enkel glas heeft bijvoorbeeld een U-waarde van 5,8. Gewoon dubbel glas heeft 2,7 als U-waarde, terwijl dit bij HR++ glas 1,2 of minder is.

HR++ glas is op termijn goedkoper

Isolerend glas zorgt voor een flinke energiebesparing. Bij een gemiddelde eengezinswoning is de besparing van HR++ glas ten opzichte van enkel glas al snel zo’n € 300 per jaar. HR++ glas is iets duurder dan gewoon dubbel glas, maar deze extra investering heeft u door de energiebesparing binnen een paar jaar terugverdiend. Op langere termijn is HR++ glas dus goedkoper.

Er is ook drievoudig HR+++ glas. Door de hogere kosten en de beperkte extra besparing ten opzichte van HR++ wordt dit glas vrijwel alleen gebruikt in energieneutrale woningen.

Onderhoud de isolerende functie

Onderhoud aan kozijnen is essentieel voor het behoud van de kwaliteit van uw isolatieglas. Bij slecht onderhoud kan de zijkant van dubbel glas in contact komen met vocht en lek raken. Hierdoor verliest het zijn isolerende functie. Ook gebarsten ruiten hebben weinig of geen isolerende waarde.

Glas met speciale eigenschappen

In sommige situaties worden er speciale eisen gesteld aan het soort glas, bijvoorbeeld wat betreft inkijk, veiligheid of uitstraling. Daarvoor bestaat glas met specifieke eigenschappen. Vaak is dit speciale glas ook verkrijgbaar als isolatieglas. Een aantal voorbeelden zijn:

  • Melkglas: Voorkomt inkijk van voorbijgangers.
  • Spiegelglas: Voor minder lichtinval.
  • Geluidswerend glas: Heeft een akoestische werking.
  • Gelaagd glas of veiligheidsglas: Bestaat uit een binnen- en buitenblad met daartussen een folie. Deze folie houdt het glas bijeen bij een breuk.
  • Figuurglas of esthetische beglazing: Zoals Glas-in-lood of glas met een patroon.
  • Brandwerend glas: Veiligheidsglas met een brandwerende of brandvertragende werking.

Er zijn dus nogal wat mogelijkheden voor verschillende soorten glas. Het vele glas in moderne huizen en kantoren maakt de juiste keuze bovendien extra belangrijk.

Als specialist in de regio Kerkdriel adviseren we u graag over de juiste beglazing voor uw pand!