Kontakt
Algemene Zelfbouwdienst
Molenstraat 9 f
5331 AX Kerkdriel
Homepage:www.algemenezelfbouwdienst.nl
Telefoon:06-51241733
Fax:

Nieuwbouw elfstedenhal Leeuwarden

Goed beslagen ten ijs met PE QuickStream

De zomer moet nog beginnen, maar in Leeuwarden denkt men maar aan één ding: schaatsen! In de nieuwe Elfstedenhal voel je de Friese schaatstraditie tot in je tenen. Om de voeten ook buiten de hal droog te houden, koos men voor het regenwaterafvoersysteem Wavin PE QuickStream.

De gloednieuwe Elfstedenhal verrijst schuin achter het WTC Expo evenementencomplex in Leeuwarden. In september 2015 opent de stadsijsbaan zijn deuren en kan iedereen hier het ware Elfstedengevoel ervaren. De ijshal bestaat uit een officiële 400-meterbaan met krabbelbaan en tribune. In een tweede, aangrenzende hal komt een grote ijspiste waar ijshockeyers, shorttrackers en kunstrijders zich kunnen uitleven.

De bouw van de Elfstedenhal is eind 2014 van start gegaan. De regie is in handen van bouwcombinatie Dijkstra Draisma en Jorritsma Bouw. Pranger-Rosier uit Dokkum zorgt voor het installatietechnische deel. Aan hen de uitdaging een regenwaterafvoersyteem te ontwerpen en installeren. Werkvoorbereider/uitvoerder Hendrik van der Sluis: “Onder andere bij de realisatie van de nieuwste IKEA-vestiging in Zwolle hebben we samengewerkt met Wavin. Dat ging om binnenriolering. We waren erg tevreden over de snelheid en flexibiliteit. Voor dit nieuwe, grootschalige project hebben we Wavin gevraagd om met een compleet plan voor de afvoer van regenwater te komen."

PE volvulsysteem

In nauwe samenwerking met Wavins projectenbureau heeft Gert Drayer, accountmanager Bouw & Installatie, de handschoen opgepakt. Een proces van tekenen en rekenen resulteerde in het huidige PE QuickStream systeem. Van der Sluis: “Een belangrijk voordeel van dit systeem is de grote capaciteit van de trechters op het dak. Er zijn minder trechters nodig om dezelfde hoeveelheid water af te voeren. Dit scheelt in de kosten, maar vooral ook in montagetijd. Onze planning is heel strak; in slechts 30 weken moet de bouw gereed zijn.”

Het complete regenwaterafvoersysteem bestaat uit PE leidingen in diverse diameters, trechters en ontlastputten. Drayer: “Het regenwater stroomt met hoge snelheid door de leidingen. Dat mag natuurlijk niet zomaar op straat uitkomen. Aan het eind van het systeem moet daarom altijd een ontlastput worden geplaatst. Hier wordt het water opgevangen, alvorens het wordt geïnfiltreerd of overgestort.” Op speciaal verzoek van Pranger-Rosier maakte Wavin PE bochten van 11 en 6 graden en prefab sprongstukken om de PE-grondleidingen, die door het grondwater iets verschoven waren, netjes aan te sluiten op de leidingen in de staalkolommen.

“Een belangrijk voordeel van dit system is de grote capaciteit van de trechters op het dak.” - Henk van der Sluis, werkvoorbereider/uitvoerder Pranger-Rosier Installaties

Wavin Quickscan

“Aan technische ondersteuning geen gebrek”, aldus Van der Sluis. “We zien Gert Drayer en technisch adviseur René Offringa regelmatig op de bouw. Zij hebben ons bijvoorbeeld uitgebreid geadviseerd over het aantal en de plek van de vastpunten. Door de vele rondingen in het gebouw moeten we de leidingen immers op meerdere plekken bevestigen.” Volgens Gert Drayer is ook de QuickScan vaste prik bij de installatie van het PE QuickStream-systeem. “We checken tijdens of direct na de installatie of alles is geïnstalleerd volgens de voorschriften van Wavin en of er geen omgevingsfactoren zijn die de werking belemmeren, bijvoorbeeld bouwafval op het dak. Dit geeft de installateur en de gebouweigenaar extra zekerheid.”

Nieuwbouw elfstedenhal Leeuwarden
Nieuwbouw elfstedenhal Leeuwarden
Nieuwbouw elfstedenhal Leeuwarden